rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Patatas à la riojana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna hiszpańska zupka, w oryginalnym składzie dodajemy do niej kiełbasę chorizo, ja zastąpiłam ją zwykłą wiejską kiełbasą wieprzową.

Patatas à la riojana

Składniki:

Patatas à la riojana

 

  • Dla 4 osób:

 

  • 8 średnich ziemniaków
  • 30 dkg kiełbasy wiejskiej (jeśli mamy dostęp to chorizo)
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 pomidory
  • 1/2 opakowania warzyw na patelnię z bazylią i tymiankiem Hortex
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawy: tymianek świeży lub suszony, sól, pieprz kolorowy - do smaku

Sposób przygotowania:

Patatas à la riojana
Cebulę siekamy wraz z czosnkiem i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w plastry kiełbaskę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, warzywa na patelnię wraz z przyprawą, papryki pokrojone w kostkę i zalewamy przygotowanym bulionem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Kiedy warzywa zmiękną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem kolorowym oraz tymiankiem.