Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pate z wątróbki z galaretką z jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

To jeden z moich ostatnich eksperymentów zainspirowany kuchnią francuską i UWAGA zrobiony ze znienawidzonej przeze mnie wątróbki. O czym więc mowa ano, o pasztecie, ale pasztecie nie byle jakim :)

Pate z wątróbki z galaretką z jabłek

Składniki:

Pate z wątróbki z galaretką z jabłek

 

  • 500 gramów wątróbki drobiowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 150 ml wina porto
  • 20 ml winiaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • Sól, pieprz
  • Galaretka jabłkowa:
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 100 łyżki jabłek na szarlotkę ze słoika lub 1 nieduże pokrojone w kostkę
  • 1,5 łyżeczki Żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Pate z wątróbki z galaretką z jabłek
Na maśle przesmażamy posiekany drobno czosnek i cebule. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną w kostkę wątróbkę, chwilę przesmażamy. Dodajemy wino i tymianek smażymy aż wino odparuje. Kiedy wino wyparuje wlewamy winiak i podpalamy go na patelni ( tzw flambirowanie – ten etap możecie ominąć ). Wątróbkę z przyprawami blendujemy i przecieramy przez sitko. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do foremek wyłożonych folią spożywczą. Sok podgrzewamy w garnku razem z jabłkami. Żelatynę przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dodajemy do podgrzanego soku, mieszamy i chwilę studzimy. Lekko przestudzoną galaretką zalewamy nasze pate i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny, aż nasza galaretka się zwiąże. Kiedy galaretka stężeje delikatnie wyciągamy pasztet z foremek i serwujemy z bagietką.