dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Patison faszerwany kaszą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Smaczne danie na obiad lub kolacje.

Patison faszerwany kaszą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Patison faszerwany kaszą

 

  • 2 patisony
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 30 dag mięsa z kurczaka (ugotowane)
  • 1 cebula
  • olej
  • 1 łyż mąki
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • 1 szklanka bulion drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra i słodka

Sposób przygotowania:

Patison faszerwany kaszą
Patisony obgotowujemy w osolonej wodzie. Wyjmujemy i studzimy. Kaszę gotujemy na sypko z dodatkiem soli. Odcedzamy i studzimy. Patisony kroimy w poprzek i wydrążamy pestki. Kaszę mieszamy z pokrojonym w drobno części kurczaka i przesmażoną cebulą. Dodajemy sól, pieprz oraz paprykę słodko i ostro do smaku. Patisony faszerujemy nadzieniem. Bulion mieszamy z koncentratem i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy patisony. Całość zapiekamy ok 30 minut. Smacznego!
Patison faszerwany kaszą
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie.
Patison faszerwany kaszą
Z obgotowanych patisonów usuwamy pestki.
Patison faszerwany kaszą
Kaszę mieszamy z cebulą, mięsem i przyprawami.
Patison faszerwany kaszą
Farszem napełaniamy warzywa i polewamy sosem.