agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Patisonowe placuszki z żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Placuszki z patisonów i sera żółtego

Patisonowe placuszki z żółtym serem

Składniki:

Patisonowe placuszki z żółtym serem

 

  • patisony 6 małych szt
  • jajka 2 szt
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz 1 łyżeczka
  • vegeta 0,5 łyżeczki
  • koperek 3 gałązki
  • serek wiejski 1 opak

Sposób przygotowania:

Patisonowe placuszki z żółtym serem
Przygotować niezbędne składniki na placuszki. W tym celu patisony umyć pod bieżącą wodą, obrać, zetrzeć na tarce o średnich otworach, nadmiar soku scedzić. Wbić jajka, wsypać mąkę pszenną, dodać sól, pieprz, vegetę, dodać ulubione zioła, opłukać koperek i posiekać drobno, dodać do składników. Cebulę obrać, bardzo drobno ją pokroić w kostkę i dodać do składników. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych otworach i dodać do składników. Wymieszać składniki, dodać mąkę w razie konieczności. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki cienkie na złoty kolor z obu stron. Podawać z serkiem wiejskim lub z serem twarogowym ze śmietaną.