SUPERPRZEPIS

Pavlova- Królowa wszytkich bez

  • 14
  • Gosia85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Pavlova- Królowa wszytkich bez Więcej zdjęć (5)

Tort idealny- chrupiąca beza z miękkim wnętrzem, bita śmietana i .świeże owoce. Połączenie idealne.

Składniki:

Pavlova- Królowa wszytkich bez

 

  • SKŁADNIKI NA BEZĘ:
  • 10 białek
  • 580g cukru
  • 1,5 łyżeczki octu winnego
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

 

  • SKŁADNIKI NA MASĘ:
  • śmietana kremówka 36% 750ml
  • 2 łyżki cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pavlova- Królowa wszytkich bez
PRZYGOTOWANIE BEZY: Na papierze do pieczenia odrysować okrąg o średnicy 25cm. Białka ze szczyptą soli ubić tak, aby piana była sztywna. Następnie dodawać po łyżce cukru cały czas miksując( po każdej dodanej łyżce cukru miksować ok 3-4 minuty). Powstała piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Na koniec dodać ocet oraz mąkę i miksować jeszcze przez 2 minuty. Pianę wyłożyć na odrysowany okrąg i uformować łyżką. Wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, następnie zmniejszyć grzanie do 140 i zostawić bezę na 1,5 godziny. Studzić przy uchylonym piekarniku. PRZYGOTOWANIE MASY: Kremówkę dobrze schłodzić. Ubić z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na wystudzoną bezę. PRZYGOTOWANIE OWOCÓW: Owoce umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wyłożyć na kremówkę. *inspiracja blogiem "Moje Wypieki"
Pavlova- Królowa wszytkich bez
Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy cukier
Pavlova- Królowa wszytkich bez
Przygotowaną pianę wykładamy na wcześniej odrysowany okrąg
Pavlova- Królowa wszytkich bez
Owoce kroimy w kostkę i wykładamy na ubitej kremówce
Pavlova- Królowa wszytkich bez
Ciasto się ciężko kroi i może się troszke rozpadać- najlepiej użyć noża do chleba czyli z ząbkami