evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Pęczak z brukselką ,papryką i mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo Uwielbiam takie mixy,szybko się je przyrządza i są na prawdę smaczne, mniam . . . . Polecam wszystkim lubiącym kaszę.Mniam . . .

Pęczak z brukselką ,papryką i mięsem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pęczak z brukselką ,papryką i mięsem

 

  • 11 szt. kapusty brukselki
  • 2 cienkie,mięsiste plastry karkówki
  • 200g kaszy pęczak
  • 5 większych kapeluszy boczniaków
  • 4 mini papryki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • Przyprawy wg.uznania
  • sól,pieprz czarny,sos sojowy ciemny,suszone płatki chili,przyprawa madras curry

Sposób przygotowania:

Pęczak z brukselką ,papryką i mięsem
Kapustki oczyszczamy, następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie-odcedzamy na durszlaku. Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówką na opakowaniu -odstawiamy Umyte,osuszone mięso i kapelusze boczniaków kroimy w paski. Cebulę w pół krążki, czosnek drobniutko siekamy a papryczki w krążki. Na głębszą patelnię lub w rondlu rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso,grzyby cebulę i czosnek. Doprawiamy w/w przyprawami i chwilę przesmażamy (mieszając) Następnie dodajemy papryki (mieszamy) zmniejszamy ogień,przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa. Jak wszystko jest już miękkie wsypujemy kaszę i brukselki pokrojone (każda)na cztery części. Całość delikatnie mieszamy, doprawiamy sobie jeszcze jak jest za mało i gotowe. Podajemy np. z ulubionymi surówkami/ogórkiem/sałatką Smacznego :-)))
Pęczak z brukselką ,papryką i mięsem
tutaj na zdjęciu widzimy poszczególne etapy przygotowania