Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pęczak z papryką i cukinią

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Lekki ale sycące danie na kolację lub na obiad. Kolorowe i zdrowe połączenie jęczmiennego pęczaku z warzywami.

Pęczak z papryką i cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pęczak z papryką i cukinią

 

 

Sposób przygotowania:

Pęczak z papryką i cukinią
Cebulę obrać i posiekać drobniutko. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i również pokroić. Na patelnię wlać olej (zalewa z suszonych pomidorów), wrzucić cebulkę i zeszklić. Następnie dodać czerwoną paprykę, przesmażyć. Cukinię umyć dokładnie, osuszyć, odciąć końce, przekroić wzdłuż na 4 a następnie w plasterki. Wsypać cukinię na patelnię, dodać przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem, zioła i sól. Dusić na małym ogniu aż warzywa lekko zmiękną. Fasolkę wrzucić na wrzątek, gotować 5 minut, odcedzić. Dodać na patelnię. Dorzucić pęczak i wymieszać. Podgrzewać razem przez chwilę.Podawać jako samodzielną potrawę lub z dodatkiem mięsa.
Pęczak z papryką i cukinią
Cebulę obrać i posiekać drobniutko. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i również pokroić.
Pęczak z papryką i cukinią
Na patelnię wlać olej (zalewa z suszonych pomidorów), wrzucić cebulkę i zeszklić. Następnie dodać czerwoną paprykę, przesmażyć. Cukinię umyć dokładnie, osuszyć, odciąć końce, przekroić wzdłuż na 4 a następnie w plasterki.
Pęczak z papryką i cukinią
Wsypać cukinię na patelnię, dodać przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem, zioła i sól. Dusić na małym ogniu aż warzywa lekko zmiękną.
Pęczak z papryką i cukinią
Fasolkę wrzucić na wrzątek, gotować 5 minut, odcedzić. Dodać na patelnię. Dorzucić pęczak i wymieszać. Podgrzewać razem przez chwilę.