Pęczak ze szpinakiem i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dziś kasza wraca do łask i jadamy ja nie tylko jako dodatek do mięsa, ale także w postaci sałatek lub jako dania jarskie. I dziś chciałam Was zaprosić na takie właśnie jarskie danie, pyszny sycący pęczak z dodatnim szpinaku i pomidorów.

Pęczak ze szpinakiem i pomidorami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pęczak ze szpinakiem i pomidorami

 

  • 1/2 szklanki suchego pęczaku
  • 1 szklanka bulionu (u mnie zrobiona na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 6 połówek suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • świeży rozmaryn
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Pęczak ze szpinakiem i pomidorami
Pęczak płuczemy na sitku, następnie wrzucamy go na suchą patelnię, chwilkę podgrzewamy, dodajemy 1 łyżkę oliwy i prażymy, cały czas mieszając. Rozmaryn siekamy i dodajemy do pęczaku, wszystko zalewamy bulionem, solimy, pieprzymy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż bulion się wchłonie. Szpinak dokładnie płuczemy. Suszone pomidorki kroimy w paseczki, czosnek miażdżymy, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i delikatnie go przesmażamy, uważając, aby go nie przypalić, bo będzie gorzki. Po chwili do czosnku dodajemy suszone pomidorki, sos rybny i listki szpinaku. Znowu chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pęczak. Wszystko doprawiamy, wrzucamy pomidorki koktajlowe, mieszamy i podajemy.
Pęczak ze szpinakiem i pomidorami
Pęczak praży się na patelni z dodatkiem rozmarynu
Pęczak ze szpinakiem i pomidorami
Następnie dodajemy liście świeżego szpinaku.
Pęczak ze szpinakiem i pomidorami
Na koniec wszystko razem mieszamy i od razu podajemy.