eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pęczakowa sałatka Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna i pożywna sałatka z kaszy pęczak z wędzonym kurczakiem,porem i granatem. Polana sosem o lekko słodkim posmaku.

Pęczakowa sałatka Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pęczakowa sałatka Eli

 

  • 50 dkg kaszy pęczak
  • 45 dkg wędzonej piersi kurczaka
  • 1 duży granat
  • 1 mały por
  • sos
  • 120 ml soku z cytryny
  • 120 ml soku z granatu
  • 150 ml oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pęczakowa sałatka Eli
Kaszę pęczak ugotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku. Miękki pęczak odcedzić,przelać zimną wodą,dokładnie odsączyć i ostudzić. Wędzoną pierś kurczaka pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w pół krążki. Z granatu wyłuskać pestki. Część pestek granatu włożyć do garnuszka i ugnieść drewnianym tłuczkiem tak żeby wypłynął sok. Do większego słoika wlać sok cytrynowy i z granatu,olej,dodać cukier,sól i pieprz. Do dużej miski włożyć kaszę,dodać pokrojoną pierś kurczaka,por,ziarna granatu i wymieszać. Sałatkę polać sosem i wymieszać. Smacznego!
Pęczakowa sałatka Eli
Por umyć,osuszyć i pokroić w pół krążki.
Pęczakowa sałatka Eli
Wędzoną pierś kurczaka pokroić w kostkę.
Pęczakowa sałatka Eli
Granat rozkroić na połówki i wyłuskać pestki.
Pęczakowa sałatka Eli
Do dużej miski włożyć kaszę,dodać pokrojoną pierś kurczaka,por,ziarna granatu i wymieszać.