monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1242]

Pęczatto z warzywami i jajkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zapraszam serdecznie na sycący a przy tym mocno warzywny obiad. Ja jestem zachwycona taką kombinacją smakową i częściej będę sobie przygotowywać takie danie. Porcja 100 g to tylko 72 kcal, zapraszam:)

Pęczatto z warzywami i jajkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pęczatto z warzywami i jajkiem

 

  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ małej czerwonej papryki- 40 g
  • ½ małej białej papryki- 40 g
  • ½ zielonej papryki- 60 g
  • 1 mała marchewka- 65 g
  • 1 cukinia-230 g
  • 100 g kaszy pęczak (suchej)
  • 2,5 pomidora- 330 g
  • 1 łyżeczka oleju koksowego-10 g
  • 1 łyżeczka pasty paprykowej
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 2 jajka
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

Pęczatto z warzywami i jajkiem

ETAP 1:

Pęczatto z warzywami i jajkiem
do czerwonej cebuli dodać pokrojoną marchewkę

Kaszę ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić i odstawić na bok.
Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę. W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Marchewkę umyć i osuszyć i również pokroić w kostkę średniej wielkości i dodać do cebuli. Smażyć około 2-3 minuty i podlać 3 łyżkami wody.

ETAP 2:

Pęczatto z warzywami i jajkiem
dodać pokrojone papryki i dusić nadal pod przykryciem

W między czasie papryki pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Dusić z resztą składników.

ETAP 3:

Pęczatto z warzywami i jajkiem
do garnka dodać cukinie i pomidory i nadal dusić

Cukinię pokroić w dosyć dużą kostkę i dodać do garnka. Po około 5-7 minutach dodać pokrojone i pozbawione nasion pomidory. Dusić całość kolejne 5-7 minut.

ETAP 4:

Pęczatto z warzywami i jajkiem
na koniec dodać kaszę a w miedzy czasie ugotować jajka na twardo

Po tym czasie dodać kaszę pęczak. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Po kolejnej minucie dodać pastę i dżem. Gotować razem jeszcze około 2 minuty. W między czasie jajka ugotować na twardo. Odcedzić, ostudzić i obrać ze skorupki. Do miseczki włożyć pęczatto a na wierzch ułożyć ćwiartki jajka. Smacznego!