mariwanna

mariwanna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

SUPERPRZEPIS

Pęczotto z burakami i chorizo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna kasza jęczmienna pęczak z pieczonymi burakami i chorizo. Smakuje swojsko, lekko, ale przy tym jest sycące.

Pęczotto z burakami i chorizo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pęczotto z burakami i chorizo

 

  • 150g kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 2 nieduże pieczone buraki (ok 300g)
  • 50g chorizo
  • 2 suszone pomidory
  • łyżka oleju z suszonych pomidorow
  • łyżeczka domowej wegety
  • pieprz
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina (albo bulionu)
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 łyżki tartego parmezanu (albo innego wyrazistego sera)

Sposób przygotowania:

Pęczotto z burakami i chorizo
Kaszę opłukałam, przełożyłam na sito. Chorizo pokroiłam w plastry, wytopiłam z tłuszczu w rondelku, kiełbasę wyjęłam, a do rondla wsypałam kaszę i obsmażyłam, żeby każde ziarenko było pokryte tłuszczem. Zalałam wrzątkiem, wsypałam wegetę i gotowałam, aż kasza była al dente, odcedziłam.

Cebulę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na oliwie. Suszone pomidory pokroiłam w kostkę.

Buraki obrałam, pokroiłam w kostkę, razem z chorizo dodałam do cebuli, wrzuciłam tymianek, podlałam winem i zagotowałam.

Wsypałam kaszę, doprawiłam do smaku, wymieszałam, przykryłam i gotowałam na małym ogniu ok 10 minut, aż płyn całkowicie się wchłonął. Przed podaniem posypałam tartym serem.

Smacznego!
Pęczotto z burakami i chorizo
Pieczone buraki obrać i pokroić w drobną kostkę
Pęczotto z burakami i chorizo
Chorizo pokroic w plasterki, wytopić z tłuszczu
Pęczotto z burakami i chorizo
Zeszklić pokrojoną cebulę, dodać kaszę, suszone pomidory
Pęczotto z burakami i chorizo
do kaszy dodać również chorizo, pokrojone buraki