Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Peklowana golonka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ulubione danie mięsożerców, wcale nie tak tuczące!

Peklowana golonka

Składniki:

Peklowana golonka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Peklowana golonka
Z golonki wyjąć kość, z wody i soli przygotować 8% roztwór. Zagotować roztwór z przyprawami i wystudzić. Zalać golonkę (musi być zanurzona) na 4 – 5 dni. Po wyjęciu z zalewy owinąć mięso sznurkiem i gotować na wolnym ogniu . 2 – 3 godz. w dużej ilości warzyw (pietruszka, marchewka, seler) i dodatkiem przypraw (ziela angielskiego, pieprzu, liścia laurowego, soli). Po ugotowaniu pokroić, podawać z kapustą zasmażaną. II wariant.: Po wyjęciu z zalewy natrzeć przyprawami: pieprzem, papryką, majerankiem itp. (można użyć gotowej marynaty np. pikantnej z Kamisa) Włożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanki zalać ¾ l wody. Włożyć do piekarnika na ok. 2 godz. Po tym czasie wyjąć, pokroić na porcje i podawać z zasmażana kapustą.

Tagi:

mięso