lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Peklowana i zapiekana karkówka-Wielkanoc

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 12

No moi kochani postarałam się i na święta zapeklowałam karkówkę,wstawiłam ją w środę i zapiekłam w czwartek no to mamy tydzień czasu.Wyszła wyśmienita, na gorąco idealna, a na kanapki po prostu w dziesiątkę.Zachęcam was do peklowania mięsa.

Peklowana i zapiekana karkówka-Wielkanoc Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Peklowana i zapiekana karkówka-Wielkanoc

Składniki na 1.1/2 litra wody

  • woda 1.1/2 lita

 

  • sól peklowa 90 g ( na 1 wody dajemy 60 g )

 

 

 

 

  • pieprz ziołowy 2 łyżeczki

 

  • karkówka 1.1/2 kg

Dodatkowo:

  • majeranek 2 łyżki

 

 

  • czerwona mielona papryka 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Peklowana i zapiekana karkówka-Wielkanoc

Krok 1

Najpierw odmierzam wodę 1.1/2 litra, dodaje listek laurowy i ziele angielskie oraz pieprz ziołowy. Zalewę zagotowuję, dodaję czosnek pokrojony w plasterki i sól peklową mieszam do rozpuszczenia. Zalewa jest już chłodna, teraz wkładam karkówkę ( zalewa musi zakrywać całe mięso-mięso musi być dość ciasno włożone).

Garnek zakrywam i wkładam do lodówki na 7 dni, codziennie przekładam mięso" do góry nogami" by równomiernie się peklowało.

Krok 2

Po siedmiu dniach wyjmuje karkówkę z solanki, doprawiam majerankiem czosnkiem sprasowanym i papryka czerwona mieloną ( nacieram mięso). Natarte mięso wkładam do naczynia żaroodpornego z pokrywką( jeśli nie macie to włóżcie do rękawa do pieczenia).

Karkówkę pieczemy w 180 stopniach godzinę czasu, jeśli jednak chcecie, by było bardzo miękkie to czas pieczenia należy przedłożyć do 1.1/2 godziny. Karkówka się upiekła,wyjmuje z pieca i zostawiam ja jeszcze na 30 minut pod przykryciem ( dzięki temu karkówka będzie soczysta).Idealna na zimno do kanapek, pieczywa czy sałatki.

Peklowana i zapiekana karkówka-Wielkanoc
Najpierw odmierzam wodę 1.1/2 litra, dodaje listek laurowy i ziele angielskie oraz pieprz ziołowy.
Peklowana i zapiekana karkówka-Wielkanoc
Zalewę zagotowuję ,dodaję czosnek pokrojony w plasterki i sól peklową mieszam do rozpuszczenia.
Peklowana i zapiekana karkówka-Wielkanoc
Zalewa jest już chłodna,teraz wkładam karkówkę( zalewa musi zakrywać całe mięso-mięso musi być dość ciasno włożone).
Peklowana i zapiekana karkówka-Wielkanoc
Garnek zakrywam i wkładam do lodówki na 7 dni,codziennie przekładam mięso" do góry nogami" by równomiernie się peklowało.
Peklowana i zapiekana karkówka-Wielkanoc
Tak wygląda wyjęta z naczynia żaroodpornego tuż po upieczeniu.