bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Peklowana szynka z rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Uwielbiam robić domowe wędliny są bardzo smaczne i soczyste. Przynajmniej mam pewność, że nie zawierają konserwantów.

Peklowana szynka z rozmarynem

Składniki:

Peklowana szynka z rozmarynem

 

  • 2-2,5 kilograma szynki

 

  • Zalewa:

 

  • 2,5-3 litry wody

 

  • 100 gram pektosoli

 

  • 1 łyżka kolendry

 

 

 

  • 5 gożdżików

 

 

 

  • 8 listków laurowych

 

 

  • 2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Peklowana szynka z rozmarynem
W moździerzu utrzeć suszony rozmaryn, goździki, ziarna kolendry, jałowca, ziela angielskiego, pieprzu, listki laurowe oraz słodką paprykę. Przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą, ostudzić, dodać sól peklową, cukier oraz przeciśnięty czosnek, wymieszać. Przełożyć mięso, wstawić na 7 dni do lodówki, codziennie obracać na drugą stronę.

Mięso wyjąc z zalewy, osuszyć, włożyć do siatki, związać końce, przełożyć szynkę do rękawa do pieczenia, piec 1 godzinę na 1 kilogram mięsa w temperaturze 180 stopni, jeśli szynka warzy 2,5 kilograma piec 2, 5 godziny.

Kroić ostudzoną.

Tagi:

szynka mięso