szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Książka Kucharska: Pełnoziarniste desery - smacznie i zdrowo!

Pełnoziarnista najprostsza szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dopóki się jej nie zrobi niewiarygodne wydaje się to że wogóle wyjdzie. A naprawdę wychodzi i to pysznie!!

Pełnoziarnista najprostsza szarlotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pełnoziarnista najprostsza szarlotka

 

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (może być zwykła)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek
  • cynamon
  • 180 g masła (schłodzone, najlepiej w zamrażarce)

 

Sposób przygotowania:

Pełnoziarnista najprostsza szarlotka
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia i mieszamy. Całość dzielimy na trzy części. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka dzielimy na dwie części. Tortownicę o średnicy ok 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy jedną część wymieszanych składników suchych, a na nich rozkładamy równomiernie jedną część jabłek. Jabłka posypujemy delikatnie cynamonem. Na to wysypujemy drugą część składników suchych, po czym drugą część jabłek. Ponownie posypujemy cynamonem. I na koniec wysypujemy ostatnią warstwę składników suchych. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzone masło i równomiernie rozłożyć. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 1 godzinę.
Pełnoziarnista najprostsza szarlotka
W misce mieszamy skłądniki suche na szarlotke
Pełnoziarnista najprostsza szarlotka
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach
Pełnoziarnista najprostsza szarlotka
Na wierzchu ścieramy masło i tak wygląda ciasto przed włożeniem do piekarnika
Pełnoziarnista najprostsza szarlotka
A tak wygląda w całości wyciągnięte już z piekarnika