Szffetka

Szffetka

Kucharz
[Przepisów: 11]

Pełnoziarnista pizza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Inna zdrowsza alternatywa tradycyjnej pizzy. Znikneła w trybie ekspresowym. Na zdjęciu ostatnie kawałki tuż przed zjedzeniem :)

Pełnoziarnista pizza

Składniki:

Pełnoziarnista pizza

 

  • Ciasto
  • 100 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 100g maki pszennej ( u mnie tortowa)
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1łyżka bazylii
  • 1łyżka oregano
  • 1 łyżka kucharka ( lub soli)

 

  • Sos
  • 1 mały koncentrat pomidorowy 80 g
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • woda

 

  • Dodatkowo
  • 1 filet z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • pół puszki kukurydzy ( można mniej lub więcej jak kto woli)
  • 10 oliwek
  • 100 g żółtego sera

 

  • 125 ml wody ( u mnie gazowana)

Sposób przygotowania:

Pełnoziarnista pizza
Drożdże rozkruszyć, wsypać do szklanki. Dodać do nich cukier, przemieszać i poczekać, aż się rozpuszczą. Wszystkie mąki oraz pozostałe składniki wsypać do miski dodać drożdże i wszystko połączyć ze sobą . Ciasto wyłożyć na stolnice i wyrobić. Wyrobione przełożyć do miski odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę,przykryć ściereczka . Do koncentratu dodać przyprawy i cukier oraz tyle wody aby sos miał konsystencje keczupu. Filet pokroić w kostkę dodać przyprawę i łyżkę oleju. Dokładnie obtoczyć kostki w przyprawie z olejem. Usmażyć na patelni najlepiej bez tłuszczu lub z jego mała ilością. Pozostawić do ostygniecia. Oliwki pokroić w paski. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wyrośnięte ciasto j zarobić. Rozwałkować starając się zrobić równe kółko. Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia (tą z wyposażenia piekarnika). Na ciasto wyłożyć sos,później kurczaka , kukurydzę i oliwki. Wierz posypać żółtym serem. Piec w 180 stopniach około 15 min. Do pizzy możemy dodawać swoje ulubione dodatki.