superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Książka Kucharska: Pizza - łatwa i pyszna

Pełnoziarnista pizza ze szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Uwielbiamy pizze i przyznaję , że od jakiegoś czasu wolimy te domowe.

Pełnoziarnista pizza ze szpinakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pełnoziarnista pizza ze szpinakiem

 

  • SKŁADNIKI :

 

  • ( na 1 pizzę )

 

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej

 

 

  • szczypta soli jodowanej w młynku

 

 

  • 1 łyżka suszonego oregano

 

  • 6-7 gałązek świeżego oregano

 

 

  • 100 g Arla Apetina z czosnkiem i pietruszką

 

  • 6 pomidorków koktajlowych

 

 

  • SOS DO PIZZY :

 

 

 

 

 

 

 

  • przyprawa do potraw kuchni włoskiej Kamis

 

 

Sposób przygotowania:

Pełnoziarnista pizza ze szpinakiem
Szpinak myjemy i osuszamy. Mąkę mieszamy z drożdżami, oliwą i 3 łyżkami ciepłej wody. Dprawiamy i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut. Blachę do pizzy nacieramy oliwą, aby pizza nam nie przywierała. Ciasto nakładamy na blachę i odstawiamy jeszcze na 10-15 minut. po tym czasie nacieramy je sosem i posypujemy suszonym oregano. Układamy szpinak, pokrojone pomidorki i ser Arla. Pieczemy aż się ciasto pizzy lekko przyrumieni. Podajemy ze świeżymi listkami oregano.Sos do pizzy - przygotowanie : Czosnek wyciskamy przez praskę. Pomidory, bez skórki kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy blenderem. Dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku. Można też użyć pomidorki z puszki.
Pełnoziarnista pizza ze szpinakiem
Etap 1