Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Pełnoziarniste desery - smacznie i zdrowo!

Pełnoziarniste babeczki czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo zdrowe babeczki czekoladowe z żurawiną, płatkami migdałów, powidłami śliwkowymi oraz syropem z agawy.

Pełnoziarniste babeczki czekoladowe

Składniki:

Pełnoziarniste babeczki czekoladowe

 

 

 

 

  • 10 dag gorzkiej czekolady (co najmniej 67 % kakao)

 

  • 8 łyżek syropu z agawy

 

 

  • 2 łyżki powideł śliwkowych

 

 

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste babeczki czekoladowe
10 dag płatków owsianych rozdrabniamy w pojemniku blendera. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Masło rozpuszczamy na niedużym ogniu, dodajemy połamaną na małe kawałki czekoladę i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Mocno schłodzone jajka ubijamy niemal na sztywno, dodając pod koniec syrop klonowy. Zmniejszamy obroty robota i dodajemy partiami mąkę z płatkami owsianymi, a na koniec mleko.Gdy składniki się połączą, wlewamy schłodzoną czekoladę z masłem oraz powidła i dokładnie miksujemy. Dodajemy niezmiksowane płatki owsiane, płatki migdałów i żurawinę, mieszamy łyżką. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki (do 3-4 wysokości; do foremek- tulipanów nieco więcej). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut (tradycyjne foremki do muffinek) lub nieco dłużej- około 23 minut (w większych foremkach). Suchym drewnianym patyczkiem sprawdzamy czy babeczki są dostatecznie upieczone. Po ostudzeniu oprószamy babeczki cukrem pudrem.