akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Pełnoziarniste drożdżówki makowo-serowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Drożdżówki nie muszą być kupne. Można zrobić je samemu w domu. Wyjdzie taniej i zdrowiej. Polecam właśnie te- nadziane makiem i serem. PYCHA!

Pełnoziarniste drożdżówki makowo-serowe

Składniki:

Pełnoziarniste drożdżówki makowo-serowe

Ciasto

Nadzienie serowe

  • 200 g zmielonego twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 żółtko

Nadzienie makowe

Dodatkowo

  • 1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste drożdżówki makowo-serowe

Ciasto

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka z kilkoma łyżkami mąki. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta ( w razie konieczności podsypać mąką lub dodać jeszcze troszkę mleka). Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.

Nadzienie serowe

Wszystkie składniki krótko zmiksować mikserem do połączenia.

Nadzienie makowe

Mak namoczyć na noc, odcedzić, a następnie zmielić dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

Nadziewanie

Pełnoziarniste drożdżówki makowo-serowe
Nadziewanie pełnoziarnistych drożdżówek.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami i podzielić na około 10 równych części. Każdą część podzielić na dwie mniejsze, z których uformować okrągłe placuszki. Zlepić je brzegami. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Następnie za pomocą nakrętki, np. od butelki zrobić wgłębienia w każdej bułeczce (1 drożdżówka- 2 wgłębienia) W jedną dziurkę nałożyć trochę nadzienia serowego, a w drugą nadzienie makowe.

Pieczenie i studzenie

Pełnoziarniste drożdżówki makowo-serowe
Upieczone i studzone drożdżówki z makiem i serem.

Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 190 st.C około 20-25 minut do zarumienienia. Wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!


Tagi:

jajko jajka mak