dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pełnoziarniste pielmieni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Rosyjskie pierożki sporządzone z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem mąki pszennej, z mięsnym farszem. Pychotka.

Pełnoziarniste pielmieni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pełnoziarniste pielmieni

 

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 30 dag mąki pełnoziarnistej
  • jajko
  • duża szczypta soli
  • letnia woda
  • Farsz:
  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste pielmieni
Mąki mieszamy ze sobą. Dodajemy jajko oraz sól. Zagniatamy ciasto dolewając stopniową wodę, tak aby powstała nam elastyczna masa. Cebulę siekamy i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy do mięsa mielonego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka. Z mięsa formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Na środku krążka z ciasta układamy porcje mięsa i zalepiamy brzegi formując woreczek. Pierogi gotujemy partiami w osolonej gorącej wodzie. Podajemy polane masłem lub z rosołem. Smacznego!
Pełnoziarniste pielmieni
Do mięsa mielonego dodajemy cebulę i przyprawy do smaku.
Pełnoziarniste pielmieni
Obie mąki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto.
Pełnoziarniste pielmieni
Z ciasta wycinamy krążki, na których układamy porcje mięsa.
Pełnoziarniste pielmieni
Dokładnie zlepiamy brzegi ciasta pierogowego.