Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pełnoziarniste pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pierwsze jagody w sezonie muszą być zjedzone z cukrem i śmietaną, a potem to koniecznie muszą być pierogi. W tym roku zrobiłam je w zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki pszennej z pełnego przemiału. Co nie znaczy, że mniej smaczne :)

Pełnoziarniste pierogi z jagodami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pełnoziarniste pierogi z jagodami

CIASTO:

DODATKI:

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste pierogi z jagodami

CIASTO:

Pełnoziarniste pierogi z jagodami
Z rozwałkowanego ciasta wycinać tej samej wielkości krążki.

Na stolnicy przygotować zwykłą mąkę i pełnoziarnistą. Dodać sól i olej. Zrobić na środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto, dodając żółtko. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10 min. Rozwałkować na grubość ok 2 mm. Wyciąć koła o średnicy ok 5 cm.

ETAP 2:

Pełnoziarniste pierogi z jagodami
Zlepiać krawędzie pierogów zamykając jagody w środku.

Nakładać łyżeczką porcję umytych, świeżych jagód z odrobiną cukru. Zlepiać w półksiężyce chowając jagody do środka. Gotować w osolonej wodzie 4 minuty od momentu wypłynięcia. Posypać cukrem, który pod wpływem ciepła szybko się rozpuści. Podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego :)


Tagi:

pierogi danie