Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Mini pizze z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i siemienia lnianego to dobry pomysł na smaczną, wegetariańską przekąskę.

Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą

Składniki:

Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 dag drożdży
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • Pozostałe produkty
  • 2-3 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • papryka mielona

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą

ETAP 1:

Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą
Z wody, drożdży, cukru i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn.

Drożdże rozpuścić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z 2 łyżkami mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą
Rozczyn połączyć z pozostałymi składnikami.

Resztę mąki wsypać do drugiej miski, dodać siemię lniane, sól, olej i wyrośnięty rozczyn.

ETAP 3:

Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą
Z ciasta uformować małe pizze i pozostawić do wyrośnięcia.

Wyrabiać około 5-8 minut, wyłożyć na posypaną mąką deskę, rozwałkować i wykroić krążki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.

ETAP 4:

Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą
Cebulę pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju.

Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w pół krążki cebulę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 5:

Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą

Na wyrośnięte krążki ciasta włożyć porcję cebuli, przykryć plasterkami mozzarelli i oprószyć mieloną papryką. Blaszkę z pizzerkami wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.