Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Pełnoziarniste racuchy z jabłkami 2

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smak dzieciństwa w zdrowszej wersji :)

Pełnoziarniste racuchy z jabłkami 2 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pełnoziarniste racuchy z jabłkami 2

 

  • składniki na 14 dużych placków:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 1 szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 1 łyżka słodzika Stewia w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki sody
  • 4 jabłka lub gruszki

 

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste racuchy z jabłkami 2
Jabłka lub gruszki kroimy w drobną kostkę (ilość według upodobań) - posypujemy przyprawami i odstawiamy na chwilę.



Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.



W dużej misce mieszamy pozostałe składniki i miksujemy na gładką dość gęstą masę. Odstawiamy na 15 minut i dodajemy pokrojone owoce.



Na końcu delikatnie dodajemy ubite białka. Smażymy na złoto z obu stron, posypujemy cukrem pudrem z wanilią (lub bez) i polewamy jogurtem.



Smacznego :)
Pełnoziarniste racuchy z jabłkami 2
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki
Pełnoziarniste racuchy z jabłkami 2
Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta i formujemy placuszki
Pełnoziarniste racuchy z jabłkami 2
Placki smażymy aż będą złote z obu stron