Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Pełnoziarnisty tort karpatkowo- truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Torcik karpatkowy w nieco zdrowszej wersji- na mące orkiszowej pełnoziarnistej, mocno truskawkowy i orzeźwiający to idealny prezent na Dzień Mamy :) . Smakuje i prezentuje się wybornie. Polecam!

Pełnoziarnisty tort karpatkowo- truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pełnoziarnisty tort karpatkowo- truskawkowy

 

  • Na ciasto:
  • · 250 ml wody
  • · 110 ml oleju rzepakowego
  • · szczypta soli
  • · 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnisej
  • · 6 jajek
  • Masa truskawkowa:
  • · dżem truskawkowy
  • · 500 g truskawek
  • · ok. 12 łyżek cukru - ilość cukru zależy od tego, jak słodkie mamy owoce
  • · duży budyń waniliowy (na 3/4 l mleka)
  • · czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • · 2 żółtka
  • · 1/2 szklanki mleka
  • · 200 g miękkiego masła
  • · ok. 700 g truskawek
  • Masa waniliowo-serowa:
  • · 200 g miękkiego masła
  • · 500 g gęstego serka śmietankowego o smaku waniliowym
  • · 2 łyżki cukru waniliowego
  • · sok z 1 dużej cytryny
  • · 3 łyżki mleka w proszku
  • · galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Pełnoziarnisty tort karpatkowo- truskawkowy
Zaczynamy od przygotowania placków z ciast ptysiowego. W garnku podgrzewamy wodę i olej ze szczyptą soli. Do gotującego się płynu dodajemy mąkę. Zaparzamy ją do momentu aż powstanie gładka masa, a mąka straci swoją surowość. Studzimy. Do schłodzonej masy, cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku. Ciasto dzielimy na 3 i pieczemy w wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tortownicach o średnicy 24 cm, 220 stopni, teroobieg. Placki studzimy. Masa truskawkowa- owoce miskujemy z cukrem. Zagotowujemy. Mąkę, proszek budyniowy i żółtka rozprowadzamy w zimnym mleku. Masę przelewamy do gotujących się truskawek. Cały czas mieszamy, aż masa zgęstnie i powstanie truskawkowy budyń. Masę studzimy. Masło ucieramy, dodajemy porcjami truskawkowy budyń.Na wystudzony placek rozprowadzamy dżem truskawkowy. Na niego wykładamy masę truskawkową. Na masie układamy połówki truskawek. Przykrywamy drugim plackiem. Masa serowo-waniliowa. Masło ucieramy z cukrem i mlekiem w proszku. Dodajemy stopniowo serek. Dosmaczamy sokiem z cytryny. Masę wykładamy na placek ptysiowy. Przykrywamy ostatnim plackiem. Truskawki maczamy w lekko tężejącej galaretce (galaretkę rozrabiamy w szklance gorącej wody). Układamy dekoracyjnie na cieście. Tort wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje 3-4 godziny po przygotowaniu- masa się schłodzi, a ciasto zachowa swoją świeżość i nie nawilgnie. Smacznego!
Pełnoziarnisty tort karpatkowo- truskawkowy
Etap 1 Pełnoziarnisty tort karpatkowo- truskawkowy- przygotwanie ciasta
Pełnoziarnisty tort karpatkowo- truskawkowy
Etap 2 Pełnoziarnisty tort karpatkowo- truskawkowy- przygotowanie masy truskawkowej
Pełnoziarnisty tort karpatkowo- truskawkowy
Etap 3 Pełnoziarnisty tort karpatkowo- truskawkowy- skłądanie tortu
Pełnoziarnisty tort karpatkowo- truskawkowy
Etap 4 Pełnoziarnisty tort karpatkowo- truskawkowy- ciasto w przekroju