patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Penne z mielonym indykiem i fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna alternatywa dla tradycyjnego dania z makaronem i mięsem mielonym. Całość uzupełnia czerwona fasola.

Penne z mielonym indykiem i fasolą

Składniki:

Penne z mielonym indykiem i fasolą

 

  • 200 g makaronu rurki
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 100 g fasoli czerwonej z puszki
  • 1 cebula
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 150 ml wody
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy:sól, pieprz, czosnek, papryka czerwona

Sposób przygotowania:

Penne z mielonym indykiem i fasolą
Makaron gotuję jak na instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wlewam olej. Następnie wkładam mięso mielone z indyka. Doprawiam przyprawami smażę aż będzie złote.

Między czasie cebulkę obieram i kroję w kostkę. Dodaję do mięsa. Mięso podlewam 100 ml wody i dodaję przecier pomidorowy. Mieszam.

Następnie dodaję fasolę z puszki. Dalej mieszam. Zmniejszam ogień i duszę ok 10 min co jakiś czas mieszając.

Do dużego naczynia przekładam makaron i przelewam sos z mięsem. Całość dokładnie mieszam. Podaję na ciepło.

Smacznego.  

Tagi:

makaron danie