Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Penne alla Vodka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Makaron z pomidorami, szynką i odrobiną wódki dla podniesienia smaku

Penne alla Vodka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Penne alla Vodka

 

  • 3 łyżki masła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 60g cienkich plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skóry
  • ½ łyżeczki mielonej, czerwonej papryki
  • 1/3 szklanki tłustej śmietany
  • ¼ szklanki wódki
  • Sól
  • 500g makaronu penne
  • 1/3 szklanki świeżo startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Penne alla Vodka
Na początku należy rondlu roztopić masło, potem dodać posiekane ząbki czosnku i
smażyć na średnim ogniu przez dosłownie 2 minuty. Następnie dodajemy pokrojoną w wąskie paski
szynkę i smażymy przez minutę. Dodać pomidory i mieloną paprykę.
Gotować na wolnym
ogniu przez 5 minut. Wlać śmietanę i gotować, ciągle mieszając, przez kolejną minutę.
Na koniec dodać wódkęi gotować jeszcze dwie minuty i doprawić do smaku solą.

Makaron ugotować na półtwardo, przed odcedzeniem odlać filiżankę wody z gotowania makaronu.


Do rondla z sosem wrzucić odcedzony makaron, dokładnie
wymieszać, dodać filiżankę wody z makaronu dla rozrzedzenia sosu, dodać
parmezan i podawać od razu po dokładnym wymieszaniu.
Penne alla Vodka
Mieszać makaron z sosem trzeba szybko i dokładnie i od razu podawać, zanim wystygnie