mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Penne w sosie serowo-śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, zimowe, sycące danie makaronowe:)

Penne w sosie serowo-śmietanowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Penne w sosie serowo-śmietanowym

 

  • 250g makaronu (kolanka z falbanką)
  • 1 cebula
  • 200ml gęstej, kwaśnej śmietany 12%
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200g sera żółtego
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek zielonej natki z młodej cebuli
  • papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Penne w sosie serowo-śmietanowym
Makaron penne gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam. Cebulę obieram i kroję w półkrążki,podsmażam ją na maśle w rozgrzanym rondlu. Do podsmażonej cebulki dodaję śmietanę, pieprz, sól i starty ser na dużych oczkach tarki. Podgrzewam wszystko na niewielkim ogniu aż składniki dokładnie się połączą. Ugotowany makaron nakładam na talerze, wykładam sos i posypuję posiekanym szczypiorkiem i papryką w proszku. Od razu podaję.
Penne w sosie serowo-śmietanowym
Na maśle w rondlu lub na patelni podsmażam posiekaną cebulkę
Penne w sosie serowo-śmietanowym
Makaron penne gotuję w osolonej wodzie al dente, odcedzam

Tagi:

makaron sery ser