Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Penne w sosie szpinakowym z cukinią i ricottą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Szybka i łatwa do zrobienia potrawa, niewiele składników i dobry smak :) Bez mięsa i lekko, idealnie na lato :)

Penne w sosie szpinakowym z cukinią i ricottą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Penne w sosie szpinakowym z cukinią i ricottą

 

Sposób przygotowania:

Penne w sosie szpinakowym z cukinią i ricottą
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić posiekaną w kosteczkę cebulę.zeszklić, dodać posiekany czosnek. Smażyć minutę. Dodać rozmrożony szpinak i ricottę, dusić chwilę razem. Cukinię wyszorować, osuszyć. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do sosu, zamieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze 2 minuty. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać drobno. Większość wsypać do sosu. Ugotowany al dente makaron wrzucić do sosu i zamieszać. Na talerze nałożyć porcje makaronu w sosie, posypać natką pietruszki.
Penne w sosie szpinakowym z cukinią i ricottą
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić posiekaną w kosteczkę cebulę.zeszklić, dodać posiekany czosnek. Smażyć minutę. Dodać rozmrożony szpinak i ricottę, dusić chwilę razem.
Penne w sosie szpinakowym z cukinią i ricottą
Cukinię wyszorować, osuszyć. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Penne w sosie szpinakowym z cukinią i ricottą
Wrzucić do sosu, zamieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze 2 minuty.
Penne w sosie szpinakowym z cukinią i ricottą
Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać drobno. Większość wsypać do sosu. Ugotowany al dente makaron wrzucić do sosu i zamieszać.