bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 805]

Penne z klopsikami w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne i sycące danie obiadowe, klopsiki w takim sosie pomidorowym z dodatkiem świeżej bazylii są bardzo aromatyczne.

Penne z klopsikami w sosie pomidorowym

Składniki:

Penne z klopsikami w sosie pomidorowym

 

  • 500 gram mięsa mielonego

 

  • 1 cebula

 

 

 

 

 

  • Sos:

 

 

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

 

  • 1 cebula

 

 

 

 

  • cukier,chilli

 

 

 

 

  • olej do smażenia

 

  • 500 gram makaronu penne

Sposób przygotowania:

Penne z klopsikami w sosie pomidorowym
Umyte pomidory kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy odrobinę wody. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż pomidory będą się rozpadać, studzimy i przecieramy przez sitko. Mięso mielone przekładamy do miski, obraną cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Formujemy małe klopsiki i obsmażamy na oleju na złoty kolor z obydwu stron. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przesmażamy na oleju.

Przetarte pomidory przelewamy do garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażoną cebulę, czosnek i marchewkę.

Zagotowujemy, doprawiamy do smaku, zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Przekładamy usmażone klopsiki, chwilę jeszcze dusimy na małym ogniu.

Na końcu dodajemy posiekaną bazylię. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, podajemy z klopsikami.

Tagi:

pomidory