Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Viva la pasta czyli makaron u Buni

Penne z orzechowo-słonecznikowym pesto :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Od chwili kiedy pierwszy raz spróbowałam Pesto uznaje go za najgenialniejszy sos do makaronu.

Penne z orzechowo-słonecznikowym pesto :

Składniki:

Penne z orzechowo-słonecznikowym pesto :

 

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ¼ szklanki łuskanych ziaren solonych słonecznika
  • ½ szklanki suszonych pomidorów w oleju
  • szczypta soli
  • pieprz mielony
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki pasty pomidorowej ( najlepiej włoski przecier pomidorowy – jest słodszy od naszych )
  • 25 dag makaronu Penne

 

Sposób przygotowania:

Penne z orzechowo-słonecznikowym pesto :
Utrzeć na miazgę orzechy, słonecznik , suszone pomidory, pastę pomidorowa dodając w trakcie ucierania oliwę ( ręcznie w moździerzu lub blenderem ). Kiedy masa uzyska odpowiednią gładkość doprawić solą, cukrem i pieprzem .Ugotować makaron al dente .Odcedzić . Po chwili dodać Pesto . Dokładnie wymieszać tak by makaron był dokładnie oblepiony sosem . Podawać bezpośrednio po zrobieniu .

Tagi:

makaron