pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Penne z sosem mięsnym i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

roztopiona mozzarella jest mocno ciągliwa

Penne z sosem mięsnym i mozzarellą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Penne z sosem mięsnym i mozzarellą

 

  • 400 g makaron penne,
  • 400 g mięso mielone,
  • 500 g przecier pomidorowy,
  • 2 łyżeczki papryka słodka,
  • 1/2 łyżeczki papryka ostra,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki Przyprawa do mięsa mielonego,
  • 1 szczypta tymianek,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 2 łyżki oliwa extra vergin,
  • 200 g mozzarella

 

Sposób przygotowania:

Penne z sosem mięsnym i mozzarellą
Na rozgrzanej oliwie podgrzewamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy zacznie się rumienić dodajemy mięso mielone wymieszane z przyprawą do mięsa i smażymy na rumiano. Pod koniec smażenia dodajemy papryki ostrą i słodką, tymianek oraz oregano. Następnie do usmażonego mięsa dodajemy przecier i całość wspólnie dusimy ok. 10 minut. Ugotowany makaron polewamy sosem i posypujemy obficie startą mozzarellą. Smacznego.
Penne z sosem mięsnym i mozzarellą
Penne z sosem mięsnym i mozzarellą
Penne z sosem mięsnym i mozzarellą
Penne z sosem mięsnym i mozzarellą