dorotkakotka0

dorotkakotka0

Kucharz
[Przepisów: 5]

Penne z sosem serowym boczkiem i pieczar

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo proste i smaczne danie. Dzieci je uwielbiają, nawet niejadki.

Penne z sosem serowym boczkiem i pieczar

Składniki:

Penne z sosem serowym boczkiem i pieczar

 

  • 500 g Makaron penne (lub jakiś inny, jak kto lubi) najlepiej z pszenicy Durum
  • 20 dag boczku w plasterkach
  • 20 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 puszki groszku

 

  • Sos:
  • 1 śmietana np. danon mix do zup i sosów 18% duża 330g
  • serek topiony 100g (o mocnym smaku)
  • ser żółty 15/20 dag np.morski
  • ząbek czosnku

 

  • przyprawy:
  • pieprz, sól, tymianek,oregano suszone, świeża bazylia

 

Sposób przygotowania:

Penne z sosem serowym boczkiem i pieczar
Boczek kroimy w paski i wrzucamy na patelnię bez tłuszczu (wytopi się z boczku). Kroimy cebulę w kostkę i dorzucamy do podsmażonego boczku i smażymy na wolnym ogniu w międzyczasie kroimy pieczarki i wrzucamy do boczku i cebulki smażymy chwilkę, przyprawiamy pieprz, sól, tymianku szczyptę, i oregano. Odstawiamy.Do osolonego wrzątku dodajemy 2 łyżki oliwy aby makaron się nie sklejał i wrzucamy makaron. Gotujemy. Przygotowanie sosu: Do garnka wlewamy śmietanę gotujemy na wolnym ogniu, aż zacznie się gotować. Dodajemy serek topiony i ser żółty potarty na tarce gotujemy aż wszystko się rozpuści, dodajemy potarty czosnek lub przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy sól, pieprz do smaku, smak musi być wyrazisty. Odstawiamy na chwilkę aż trochę ostygnie i zgęstnieje.Cedzimy makaron. W ganku w którym się gotował mieszamy makaron, boczek z cebulką i pieczarkami, dodajemy groszek i zalewamy sosem. Kroimy bazylię i dodajemy do makaronu mieszamy.Przygotowany makaron podajemy letni, z odrobiną parmezanu lub sera żółtego. Można również go jeszcze podsmażyć na patelni.Smacznego!!!