patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Penne z tuńczykiem i pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne penne z tuńczykiem, oliwkami, szalotką, kukurydzą z pysznym pesto pomidorowym. Danie to jest szybkie i bardzo sycące.

Penne z tuńczykiem i pesto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Penne z tuńczykiem i pesto

 

  • 200 g makaronu penne
  • 1 puszka tuńczyka z wody
  • oliwki ok 10 szt
  • 2 szalotki
  • 1 słoik pesto pomidorowe
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 10 dag sera żółtego tartego

Sposób przygotowania:

Penne z tuńczykiem i pesto
Makaron gotuję tak jak na opakowaniu. W międzyczasie tuńczyka odcedzam z wody i przekładam do miski. Szalotki bardzo drobno siekam i dodaję do tuńczyka.

Następnie dodaję kukurydzę i drobno pokrojone oliwki. Kiedy makaron sie ugotuje odcedzam z wody.

Tuńczyka wraz z cebulą, oliwkami i kukurydzą przekładam do garnka o grubym dnie i dodaję pesto pomidorowe.

Całość podgrzewam na dużym ogniu ok 3 min co jakiś czas mieszając. Następnie łącze z makaronem. Mieszam dokładnie.

Posypuję tartym serem żółtym. 
Penne z Tuńczykiem i Pesto
Tuńczyka odcedzam z wody dokładnie dokładam do miski.
Penne z Tuńczykiem i Pesto
Szalotkę kroję drobno w małą kostkę. Dodaję do tuńczyka.
Penne z Tuńczykiem i Pesto
Następnie dodaję kukurydzę konserwową do pozostałych składników.
Penne z Tuńczykiem i Pesto
Następnie dodaję pokrojono drobno oliwki.