nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo sycący i aromatyczny obiad, solidnie doprawione danie.

Penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym.

 

  • 200g makaronu penne (pełnoziarnistego)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • bazylia (suszona)
  • woda do ugotowania makaronu

Sposób przygotowania:

Penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie na al dente. W tym czasie jak makaron się gotuje przygotować sos. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć w garnku na oliwie z oliwek. Do zrumienionej cebuli dodać zawartość puszki z pomidorami. Po chwili do cebuli w pomidorach dosypać sporą dawkę suszonej bazylii. Chwilę całość gotować, a na sam koniec doprawić sos solą i pieprzem do smaku. Odcedzony, ugotowany makaron rozdzielić na dwie porcje i rozłożyć do dwóch talerzy. Obie porcje polać pomidorowo - bazyliowym sosem, a na wierzch sosu w każdej z porcji wyłożyć odcedzonego z zalewy tuńczyka z puszki. Zamieszać posiłek przed jedzeniem, by składniki się ze sobą połączyły.
Penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym.
Cebula pokrojona w kostkę podsmażana w garnku na oliwie z oliwek.
Penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym.
Dodane do podsmażonej cebuli krojone pomidory z puszki.
Penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym.
Podmsażona cebula z dodatkiem pomidorów obsypana solidną dawką suszonej bazylii.
Penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym.
Gotowy,doprawiony solą i pieprzem do smaku sos tuż przed polaniem nim makaronu.