edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Penne zapiekane z kapustą i maślakami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Penne a'la łazanki zapiekane z dwoma rodzajami kapusty i świeżymi maślakami. Mężowi danie smakowało tak bardzo, że z nikim nie chciał się podzielić :)

Penne zapiekane z kapustą i maślakami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Penne zapiekane z kapustą i maślakami

 

  • 1 kg białej kapusty
  • 15 dag kiszonej kapusty
  • 15 dag świeżych maślaków – tylko tyle miałam, ale można dać więcej
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • mielony kminek
  • ewentualnie sok z cytryny
  • 50 dag makaronu mini penne
  • masło do wysmarowania formy
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Penne zapiekane z kapustą i maślakami

ETAP 1:

Penne zapiekane z kapustą i maślakami.
Pokrojoną w duże kawałki kapustę ugotować do miękkości.

Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze cząstki, usunąć głąb, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości. Odsączyć, ostudzić, odcisnąć z wody i drobniutko posiekać.

ETAP 2:

Penne zapiekane z kapustą i maślakami.
Kiszoną kapustę osmażyć na oleju i udusić.

Kapustę kiszoną posiekać, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, następnie, podlewając wodą, udusić do miękkości.

ETAP 3:

Penne zapiekane z kapustą i maślakami.
Do zeszklonej na oleju cebuli dodać obrane i pokrojone maślaki.

Maślaki obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju, dodać grzyby i dusić 15-20 minut do miękkości.

ETAP 4:

Penne zapiekane z kapustą i maślakami.
Wszystkie składni wymieszać razem i przyprawić do smaku.

Do grzybów dodać kapustę słodką i kiszoną, doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonym kminkiem i majerankiem. Jeśli jest za mało kwaśne, dodać soku z cytryny.

ETAP 5:

Penne zapiekane z kapustą i maślakami.
Ugotowany a'dente makaron odcedzić na sicie.

Makaron ugotować al’dente według przepisu na opakowaniu, wymieszać z kapustą.

ETAP 6:

Penne zapiekane z kapustą i maślakami.

Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem, wierzch wyrównać, posmarować kwaśną śmietaną.
Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem). Kilka minut przed końcem pieczenia można włączyć grill, aby wierzch ładnie się zrumienił.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.


Tagi:

kapusta