Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Penne zapiekane ze szpinakiem i ricottą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybka w przygotowaniu i smaczna zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, ricottą oraz mozzarellą i zdrowymi płatkami drożdżowymi.

Penne zapiekane ze szpinakiem i ricottą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Penne zapiekane ze szpinakiem i ricottą

 

Sposób przygotowania:

Penne zapiekane ze szpinakiem i ricottą
Na rozgrzane masło wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Liście szpinaku posiekać jeśli są duże, dodać do lekko przesmażonego czosnku, smażyć aż zmniejszy się objętość szpinaku.

Następnie dodać ricottę, doprawić solą i pieprzem, dodać 2-3 szczypty świeżo mielonej gałki muszkatołowej, wymieszać.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wrzucić do sosu szpinakowego, wymieszać, przełożyć do żaroodpornego naczynia. na wierzchu rozłożyć pokrojoną w kostkę mozzarellę, posypać płatkami drożdżowymi.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok 20 minut. 
Penne zapiekane ze szpinakiem i ricottą
Na rozgrzane masło wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek.
Penne zapiekane ze szpinakiem i ricottą
Liście szpinaku posiekać jeśli są duże
Penne zapiekane ze szpinakiem i ricottą
, dodać do lekko przesmażonego czosnku, smażyć aż zmniejszy się objętość szpinaku
Penne zapiekane ze szpinakiem i ricottą
Następnie dodać ricottę, doprawić solą i pieprzem, dodać 2-3 szczypty świeżo mielonej gałki muszkatołowej, wymieszać
Penne zapiekane ze szpinakiem i ricottą
na wierzchu rozłożyć pokrojoną w kostkę mozzarellę, posypać płatkami drożdżowymi

Tagi:

danie makaron