Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 367]

Peposo – pręga wołowa w czerwonym wine

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jest to leniwy sposób na przygotowanie wołowiny - która zawsze się uda - będzie mięciutka i soczysta przy minimalnym nakładzie pracy.

Peposo – pręga wołowa w czerwonym wine Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Peposo – pręga wołowa w czerwonym wine

 

  • 1,5 kg. pręgi wołowej
  • 15 ząbków czosnku
  • 1/2 butelki czerwonego wina ( Chiante )
  • 3 listki laurowe
  • 1,5 łyżki czarnego pieprzu ( mielony )
  • 2 łyżki rozmarynu ( suszony )
  • przyprawy: sól

 

Sposób przygotowania:

Peposo – pręga wołowa w czerwonym wine
► Pręgi wołowe obrać z kości i pokroić na dość duże kawałki. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą ( jak się nie ma wystarczająco dużego naczynia to można ułożyć dwie warstwy ). Na dnie naczynia ułożyć połowę mięsa, mięso posypać połową pieprzu, połową rozmarynu i posolić, dodać 1,5 listka laurowego i połowę obranych ząbków czosnku. Następnie ułożyć kolejną warstwę mięsa i powtórzyć czynność, wykorzystując pozostałe składniki. Całość zalać winem, tak żeby wino całkowicie przykryło mięso ( można dodać trochę wody do uzupełnienia ). ► Żaroodporne naczynie z zawartością postawić na piecu i doprowadzić do wrzenia, następnie szczelnie przykryć ( ja przykryłem drugim takim samym naczyniem żaroodpornym ), żeby mięso pozostało soczyste. ► Peposo wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 240 - 360 minut w 140C / Termoobieg /. aż mięso będzie się rozpadać. Sos przelać do garnka i gotować aż zredukuje się o połowę - można użyć do zagęszczenia śmietanki lub mąki, po czym doprawić do smaku.
Peposo – pręga wołowa w czerwonym wine
Mięso na piecu doprowadzić do wrzenia - następnie szczelnie przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Peposo – pręga wołowa w czerwonym wine
Mięso przyprawić - dodać pozostałe składniki i całość zalać winem - tak żeby wino całkowicie przykryło mięso.
Peposo – pręga wołowa w czerwonym wine
Żaroodporne naczynie posmarować oliwą i na dnie naczynia ułożyć mięso.
Peposo – pręga wołowa w czerwonym wine
Pręgi wołowe obrać z kości - umyć - osuszyć i pokroić na dość duże kawałki.

Tagi:

przyprawy