Jenny Morris

Jenny Morris

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Pepperonata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pepperonata to połączenie czerwonej i żółtej papryki z dodatkiem pomidorków cherry i czerwonej cebuli, które idealnie sprawdzi się na obiad.

Pepperonata

Składniki:

Pepperonata

 

  • 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 2 czerwone papryki, posiekane bez pestek
  • 1 żółta papryka, posiekana bez pestek
  • 3 ząbki czosnku, posiekanego
  • 2 czerwone cebule, posiekanej
  • 300 g pomidorków cherry
  • 3 łyżki stołowe octu balsamicznego
  • ½ szklanki czarnych oliwek drylowanych
  • ½ szklanki zielonych oliwek drylowanych
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól

Sposób przygotowania:

Pepperonata
1.Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Smaż papryki około 10 minut ciągle mieszając. Przerzuć papryki do miski a na tej samej patelni podsmaż cebulę z octem balsamicznym. Po smażeniu dodaj je do papryk. Korzystając z tej samej patelni podsmaż pomidory.

2.Po 10 minutach dodaj do nich tymianek, rozmaryn i 2 ząbki czosnku. Smaż kolejną minutę i przerzuć do miski z resztą składników. Teraz czas na oliwki. Wrzuć je na tą samą patelnie i smaż.

3.Dodaj tymianek, pozostały czosnek i trochę rozmarynu. Przerzuć do miski z pozostałymi składnikami i wymieszaj. Danie jest gotowe do podania.