Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Perliczka pieczona z grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Wiejska perliczka pieczona z leśnymi grzybami.

Perliczka pieczona z grzybami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Perliczka pieczona z grzybami

 

  • 1 perliczka
  • 300g grzybów leśnych
  • 1 łyżka posiekanego pora
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1 łyżka posiekanego fenkułu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
  • pęczek tymianku
  • 50g masła
  • pieprz biały
  • warzywa do pieczenia

Sposób przygotowania:

Perliczka pieczona z grzybami
Perliczkę oczyścić i umyć, masło wymieszać z posiekanym tymiankiem solą i pieprzem. Włożyć palce między skórę a mięso oddzielając je od siebie w taki sposób aby nie przerwać skóry. Pod skórę rozsmaruj masło i lekko wmasuj je w mięso na piersiach i udach, perliczkę solidnie posól z zewnątrz i od środka. Cebulę, czosnek, pora i fenkuł zeszklij na oleju i dodaj pokrojone w gruba kostkę grzyby, podsmażaj kilka minut. Do grzybów dodaj pietruszkę sól i pieprz, powstałym farszem nadziej perliczkę. Zszytą i związaną perliczkę piec z dowolnymi warzywami w 160 stopniach przez 40 min, Po tym czasie perliczkę pozostaw na pól godziny w gorącym piekarniku aby odpoczeła. Wyporcjowaną perliczkę podawać z odrobiną farszu i z upieczonymi warzywami
Perliczka pieczona z grzybami
Rzadko goszcząca na naszych stołach perliczka

Tagi:

grzyby