cookzoom

cookzoom

Kucharz
[Przepisów: 2]

Perliczka z pomarańczą i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Perliczka ma bardzo delikatne i chude mięso. Podczas pieczenia należy uważać żeby jej nie wysuszyć. W tym celu mięso wstępnie moczymy w solance, pieczemy pod przykryciem i regularnie polewamy marynatą i powstałym sosem.

Perliczka z pomarańczą i jabłkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Perliczka z pomarańczą i jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Perliczka z pomarańczą i jabłkiem
Perliczkę moczymy przez 8-12 godzin w solance (4 łyżki soli na 2 litry wody). Po wysuszeniu nadziewamy kawałkami jabłka, kawałkami jednej pomarańczy, cebulą i czosnkiem.

Z drugiej pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy do niego oliwę, majeranek i paprykę. Powstałą marynatą smarujemy mięso, posypujemy je solą i pieprzem a następnie pieczemy w piekarniku, w zamkniętej brytfannie w temp. 180 stopni.

Co ok. 20 min. polewamy mięso resztą marynaty i sosem z dna brytfanny. Po ok. 1,5 godz. zdejmujemy pokrywkę z brytfanny, zwiększamy temp. do ok. 200 stopni C i pieczemy jeszcze ok. 20 min.

Po wyjęciu mięsa z piekarnika czekamy ok. 15 min. przed pokrojeniem.
Perliczka z pomarańczą i jabłkiem
Perliczka z pomarańczą i jabłkiem