meg-air

meg-air

Złoty Ekspert
[Przepisów: 19]

Pesto brokułowo szpinakowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pesto w tej wersji to idealny dodatek do mięsa, ryby, jako sos do makaronu, lub na kanapki. Pyszny i zdrowy. Idealna bomba witaminowa .

Pesto brokułowo szpinakowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pesto brokułowo szpinakowe

 

Sposób przygotowania:

Pesto brokułowo szpinakowe
Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie. Wrzucamy go na wrzątkiem i blanszujemy przez 3 minuty, żeby nie stracił wartości odżywczych. Możemy gotować wraz z korzeniem. Blendujemy z wcześniej uprażonymi pestkami dyni, szpinakiem i czosnkiem, dolewając oliwy. Ja tak przygotowane pesto przekładam do słoika i zużywam w ciągu tygodnia, jako dodatek do kanapek, sosów, a nawet jajecznicy. 
Pesto brokułowo szpinakowe
brokuł powinien być wrzucony na gotujaca sir wodę z dodatkiem soli
Pesto brokułowo szpinakowe
Pestki dyni prazymy na gorącej patelni do momentu kiedy nie zacznie pachnieć