jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pesto z pokrzywy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Jeśli ktoś jest w posiadaniu rosnącej z dala od drogi, młode pokrzywy, to nie ma nic lepszego. Przygotowując to pesto w prosty, tani i szybki sposób wprowadzimy porcje witamin do naszej kuchni:).

Pesto z pokrzywy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pesto z pokrzywy

SKŁADNIKI

  • 3 litrowa miska młodych listków pokrzywy,
  • 1 szklanka orzechów włoskich,
  • 3-5 ząbki czosnku,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 50 gram sera żółtego,
  • Około ¾-1 szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

Pesto z pokrzywy

ETAP 1

Pesto z pokrzywy
Zerwane listki pokrzywy oczyszczamy

pokrzywy zrywamy i przebieramy

ETAP 2

Pesto z pokrzywy
sparzoną pokrzywę dokładnie odciskamy

Pokrzywę przelewamy gotującą wodą (sparzamy), po czym ponownie zimną. Tak przygotowane listki pokrzywy dokładnie odsączamy i odciskamy.

ETAP 3

Pesto z pokrzywy
na suchej patelni prażymy orzechy

Orzechy prażymy na suchej patelni, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.

ETAP 4

Pesto z pokrzywy
przygotowane składniki umieszczamy w malakserze

Tak przygotowane składniki: odciśniętą pokrzywę, starty ser, przestudzone orzechy oraz czosnek przekładamy do malaksera (blendera).

Całość zalewamy oliwą i dokładnie miksujemy.

ETAP 5

Pesto z pokrzywy
Pesto miksujemy i doprawiamy do smaku

W trakcie miksowania doprawiamy do smaku.

Gotowe pesto przekładamy do słoika, zamykamy, by nie miało kontaktu z powietrzem i przechowujemy w lodówce.