Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Petit pains au chocolate

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Petit pains to francuskie bułeczki drożdżowe, które doskonale smakują zarówno same jak i z dodatkiem miodu, konfitury bądź kremu czekoladowego. Świetnie sprawdzają się jako weekendowe śniadanie.

Petit pains au chocolate

Składniki:

Petit pains au chocolate

 

Sposób przygotowania:

Petit pains au chocolate
Mąki wymieszać z solą i drożdżami. Dodać żółtko, oliwę, cukier i ciepłe mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej, nieklejącej się kuli. Następnie pokroić dość drobno czekoladę i dodać do ciasta, wyrabiając tak, by czekolada zatopiła się w cieście.

Ciasto podzielić na 10 części i z każdej uformować malutki bochenek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie bułeczki ponacinać, posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 20 minut.