mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Pianka porzeczkowo czekoladowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto pianka czekoladowa porzeczkowa na biszkopcie czekoladowym. Nie można się od niego oderwać. Letnie ciasto do kawy z którym każdy sobie poradzi. Słodycz pianki przełamuje kwasowość porzeczek.

Pianka porzeczkowo czekoladowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pianka porzeczkowo czekoladowa

 

 

  • krem czekoladowy:
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • 400 g serka mascarpone
  • 200 g czekolady gorzkiej

 

  • pianka porzeczkowa:
  • 500 g porzeczki czerwonej
  • 200 g cukru
  • 5 białek wielkość M
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki wody zimnej

 

  • dekoracja:
  • śmietana kremówka
  • 1 galaretką owoce leśne
  • 20 dkg porzeczek
  • groszki czekoladowe
  • melisa

Sposób przygotowania:

Pianka porzeczkowo czekoladowa

ETAP 1:

Pianka porzeczkowo czekoladowa
biszkopt czekoladowy przed pieczeniem w formie

Białka ubijam na sztywno dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam.

Dodaję przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszam delikatnie od spodu.

Formę o wymiarach 24x24 wykładam papierem do pieczenia jej dno i wylewam ciasto.

Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 15 minut góra dół.

ETAP 2:

Pianka porzeczkowo czekoladowa
czekolada rozpuszczona w ciepłej śmietanie

Do garnka wlewam śmietanę, dodaję czekoladę kawałki i podgrzewam na wolnym ogniu aż czekolada rozpuści się. Jak przestygnie wstawiam do lodówki na dwie godziny.

Mascarpone ucieram mikserem i dodaję stopniowo czekoladową masę.

ETAP 3:

Pianka porzeczkowo czekoladowa
krem wyłożony na biszkopcie w formie kwadratowej

Na biszkopt wylewam krem czekoladowy.

ETAP 4:

Pianka porzeczkowo czekoladowa
porzeczki przetarte przez sitko na mus

Porzeczki umyte i obrane rozdrabniam mikserem. Przecieram przez sitko na mus.

Białka przelewam do miski metalowej, i ubijam na sztywno, dodaję cukier i ubijam na parze co jakiś czas zdejmując miskę z garnka.

Ubijam około pięć minut. Żelatynę rozpuszczam w kilku łyżkach musu porzeczkowego i dodaję do reszty musu.

Wlewam stopniowo do wystudzonych białek i ubijam cały czas.

ETAP 5:

Pianka porzeczkowo czekoladowa
pianka porzeczkowa zrobiona z białka i porzeczek

Piankę porzeczkową wylewam na krem czekoladowy i chłodzę w lodówce dwie godziny.

Wykładam na piankę obrane porzeczki i zalewam lekko tężejącą galaretką którą rozpuściłam w 1 i 1/2 szklance wody.

Po stężeniu dekoruję śmietaną ubitą, kulkami czekoladowymi