sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Pianka truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Poszukując pyszności light natrafiłam na cudnie wygladającą piankę truskawkową. I się nie pomyliłam. Wyszła lekka jak chmurka, odpowiednio słodka i aromatyczna.

Pianka truskawkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pianka truskawkowa

 

  • Składniki na 4 porcje( okolo 500 ml musu):
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 300 g truskawek
  • 2 płatki żelatyny (każdy po 2 g)
  • 30 gr cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Pianka truskawkowa
Płatki żelatyny zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia na 10 mniut. Truskawki myjemy, odrywamy ogonki i miksujemy na mus. Płatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo rozpuszczamy w 20 ml gorącego płynu ( wody, słodkiego białego wina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy ją do truskawek. Delikatnie mieszamy.Piankę przekładamy do salaterek i chłodzimy ok. 2-3 godziny w lodówce. Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami lub kleksem bitej śmietany.
Pianka truskawkowa
Płatki żelatyny zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia na 10 mniut. Truskawki myjemy, odrywamy ogonki i miksujemy na mus.
Pianka truskawkowa
Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego.
Pianka truskawkowa
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno.
Pianka truskawkowa
Następnie, stopniowo dodajemy ją do truskawek. Delikatnie mieszamy.