paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Pianka z rabarbarem na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kruche ciasto kakaowe z pianką z białek oraz kisielu cytrynowego na wierzchu ciasta kawałki rabarbaru

 Pianka z rabarbarem na kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pianka z rabarbarem na kruchym cieście

 

  • masło 150 g
  • mąka 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • skórka z cytryny otarta 1 łyżka
  • kakao 1,5 łyżki
  • jajko 4 sztuki
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • cukier biały drobny 3/4 szklanki
  • rabarbar 6 łodyg
  • kisiel cytrynowy 2 sztuki
  • olejek cytrynowy do smaku
  • olej 1/3 szklanki

Sposób przygotowania:

Pianka z rabarbarem na kruchym cieście
Zagniatamy ciasto z masła, mąki cukru pudru żółtek jajek i skórki cytrynowej, dodajemy kakao i zagniatamy aż się połączy z ciastem. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Wykładamy na blaszkę rozwałkowane ciasto. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 190ºCPo ubiciu na sztywno białek wsypujemy cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Później wsypujmy dwa kisiele cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewamy olej i miksujemy do połączenia. Na podpieczone ciasto wykładamy ubitą pianę. Na pianie układamy pokrojony w kostkę rabarbar.Pieczemy przez 40 minut w temp. 170 stopni a później przez 20 minut w temp. 40 stopni.
 Pianka z rabarbarem na kruchym cieście
Zagniatamy ciasto z masła, mąki cukru pudru żółtek jajek i skórki cytrynowej, dodajemy kakao i zagniatamy aż się połączy z ciastem.
 Pianka z rabarbarem na kruchym cieście
wsypujmy dwa kisiele cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewamy olej i miksujemy do połączenia.
 Pianka z rabarbarem na kruchym cieście
a podpieczone ciasto wykładamy ubitą pianę.
 Pianka z rabarbarem na kruchym cieście
Na pianie układamy pokrojony w kostkę rabarbar.Pieczemy przez 40 minut w temp.

Tagi:

jajko jajka