Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Piankowo-śliwkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ciasto przepyszne, poprostu rozpuszcza się w ustach.

Piankowo-śliwkowe

Składniki:

Piankowo-śliwkowe

 

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 0,5 szkl mąka
  • 0,5 szkl cukier
  • 4 szt jajka
  • 1 opak galaretka wiśniowa
  • 2 szt śnieżka,
  • 2 szt galaretki wiśniowe,
  • 2 słoiki powidła śliwkowe,
  • 2 szkl mleko zimne

Sposób przygotowania:

Piankowo-śliwkowe
Biszkopt

Białka ubić z cukrem na sztywno, do białek dodawać powoli żółtka, ciągle ubijając.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, lekko wkręcić do masy żółtkowej.
Biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec w 175 stop, około 20 minut.
Masa śliwkowa
Powidła wyłożyć do garnka.
Galaretki rozpuścić w 2 szkl wody.
Gdy galaretki zaczną tężeć, wlać do powideł śliwkowych, dobrze wymieszać i zostawić do stężenia masy.

Pianka
Galaretkę rozpuścić w szkl gotowanej wody.
Śnieżkę wsypać do miski, wlać mleko i ubijać 5 minut.
Gdy pianka jest ubita, dodawać po łyżce galaretki wiśniowej, wymieszać.

Biszkopt

masa śliwkowa
pianka
Na wierzchu pianki zrobić fale widelcem
Można ozdobić kropkami soku marchewkowego.

Tagi:

jajko jajka