edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 982]

Piaskowa babka bezglutenowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Banalnie prosta do wykonania babka piaskowa, lekka i rozpływająca się w ustach, długo zachowuje świeżość. Najbardziej smakowała nam z domową konfiturą z czarnej porzeczki.

Piaskowa babka bezglutenowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piaskowa babka bezglutenowa

 

Sposób przygotowania:

Piaskowa babka bezglutenowa

ETAP 1:

Formę na babkę z kominem wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Całe jajka ubić na jasną, puszystą masę, cały czas miksując dodać partiami cukier.
Miksować kilka minut. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę cytrynową, zmiksować tylko do połączenia.

Masło rozpuścić, zagotować i takie wrzące wlać do masy, wymieszać.

Masę przelać do przygotowanej formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Pierwsze 30 minut piec w temperaturze 160 stopni (140 z termo obiegiem), następnie podnieść temperaturę do 170 stopni (150 z termoobiegiem) i dopiekać jeszcze około 30 minut, do suchego patyczka.

Upieczone ciasto zostawić w foremce przez kilka minut, a następnie wyjąć ją i wystudzić na kratce kuchennej.

Piaskowa babka bezglutenowa
Upieczoną babkę pozostawić na kilka minut w foremce.
Piaskowa babka bezglutenowa
Po wyjęciu z foremki wystudzić na kratce.