edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Piaskowa babka cytrynowa

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Ostatni raz piekłam to ciasto jakieś 15 lat temu, więc z przyjemnością przypomniałam sobie jego smak :)

Piaskowa babka cytrynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piaskowa babka cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

Piaskowa babka cytrynowa

Masło i margarynę rozpuściłam w rondelku i odstawiłam do wystudzenia. Obie mąki przesiałam z proszkiem do pieczenia. Cytrynę dokładnie wyszorowałam i sparzyłam wrzącą wodą. Na tarce o drobnych oczkach otarłam skórkę i wycisnęłam sok. Całe jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę, ubijając, partiami dodałam najpierw przesiane z proszkiem mąki, następnie przestygnięty tłuszcz, oraz sok i skórkę z cytryny. Miksowałam jeszcze chwilę do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 26 cm z wkładem kominowym wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Masę przełożyłam do tortownicy, wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok. 45 minut w temperaturze 165 stopni z termo obiegiem. Wystudziłam na kratce kuchennej, posypałam cukrem pudrem. ***Jeszcze dwie fotki gotowego ciasta wstawię na forum pod przepisem.


Wszystko o babace znajdziesz TUTAJ >>>

Piaskowa babka cytrynowa
Do jajek ubitych z cukrem partiami dodawałam przesiane mąki.
Piaskowa babka cytrynowa
Następnie dodałam tłuszcz sok i skórkę z cytryny.
Piaskowa babka cytrynowa
Masę przełożyłam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy.
Piaskowa babka cytrynowa
Ciasto bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.