Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Piaskowa babka z pomarańczową nutką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na Wielkanocny stół polecam Wam bardzo pyszną babkę. Babka jest lekko piaskowa i pysznie pachnąca pomarańczą. Z tego przepisu zawsze się udaje. Gdy się piecze to tak pysznie pachnie, że nie można się doczekać kiedy będzie gotowa. Zapraszam.

Piaskowa babka z pomarańczową nutką

Składniki:

Piaskowa babka z pomarańczową nutką

Ciasto:

Lukier:

  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z pomarańczy ( kilka łyżek )

Dodatkowo:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka masła lub margaryny
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • listki melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piaskowa babka z pomarańczową nutką
1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.

2. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i sok z pomarańczy, miksujemy, na koniec wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

3. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przelewamy do niej ciasto.

4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 45 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy.

5. Lukier: Cukier puder wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy sok z pomarańczy i ucieramy przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję. Lukier nie może być zbyt rzadki ponieważ spłynie nam z babki.

6. Gotowym lukrem polewamy babkę. Dekorujemy ją skórką pomarańczową i listkami melisy cytrynowej. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.

7. Po tym czasie babka jest gotowa do podania.

8. Życzę smacznego.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Użyłam takiej większej formy na babkę z kominem.